اهداف تالیف کتاب معرفت امام زمان علیه السلام و تکلیف منتظران
در تدوين اين كتاب، اهداف متعددي مورد توجه قرار گرفته است كه مهم ترين آنها عبارتند از:
الف) عرضه اثري جامع در زمينه مهم ترين موضوعها و مسائلي كه در حوزه مباحث مهدوي مطرح بوده و در حال حاضر مورد توجه عموم مردم، به ويژه قشر تحصيل كرده اعم از طلاب، دانشجويان و دانش پژوهان قرار گرفته است.
ب) تبيين مباني و اصول مورد پذيرش ديدگاه فرهنگي – اجتماعي و ترسيم تصويري هرچند اجمالي از مهم ترين دغدغههاي نظريه پردازان اين ديدگاه در برخورد با باور مهدوي و فرهنگ انتظار از يك سو و موضوعها و مسائل مختلف فرهنگي، سياسي و اقتصادي موجود در جامعه از سوي ديگر.
ج) تدوين متني آموزشي كه خواننده را به تدريج و بر اساس سيري منطقي، با باور مهدوي و فرهنگ انتظار، آشنا و او را براي فعاليتهاي پژوهشي و مطالعاتي عميق تر و گسترده تر در اين زمينه آماده سازد.
د) آشنا ساختن قشرهاي مختلف مردم با وظايف و تكاليفي كه در عصر حاضر در برابر آخرين حجت خدا عليه السلام برعهده دارند.
ساختار كتاب حاضر در هفت بخش به شرح زير سامان يافته است:
۱. زندگي و شخصيت امام مهدي عليه السلام: در ابتداي اين بخش، وجوه گوناگون زندگي و شخصيت امام عصر عليه السلام، ترسيم و موضوعهاي مختلفي چون تاريخ زندگاني، ويژگيهاي ظاهري، صفات اخلاقي، مفهوم و علل غيبت و دلايل اثبات امامت آن حضرت بررسي شده است. در پايان آن نيز به پرسشهاي مختلفي كه درباره زندگي و شخصيت امام مهدي عليه السلام در اذهان مردم وجود دارد، پاسخ داده شده است. خواننده با مطالعه اين بخش، اطلاعات اوليه اي را كه براي ورود به مباحث بخشهاي بعدي اين مجموعه به آنها نياز دارد، به دست ميآورد.
۲. معرفت امام زمان عليه السلام: با توجه به ضرورت و اهميت روشن شدن وجوه مختلف معرفت امام زمان عليه السلام، در اين بخش، ضرورت و مفهوم معرفت امام، ويژگيهاي امامان معصوم عليهم السلام و مباني معرفت امام در سه فصل بررسي شده است.
۳. مفهوم و كاركردهاي انتظار: در اين بخش، موضوع انتظار، از ابعاد مختلف مفهومي، اعتقادي و كاركردي، بررسي و ديدگاهها و رويكردهاي مختلفي كه در اين زمينه وجود دارد، به ويژه رويكرد امام راحل رحمه الله، تجزيه و تحليل مي شود تا در نهايت، خواننده به شاخصههاي يك ديدگاه معتدل و در عين حال، همه جانبه نگر در زمينه انتظار امام عصر عليه السلام دست يابد.
۴. ظهور و آخرالزمان: اين بخش به بررسي موضوعهاي مختلف مرتبط با آخرالزمان ظهور امام عصر عليه السلام اختصاص يافته و در آن، موضوعهاي متنوعي همچون نشانههاي آخرالزمان، نشانههاي ظهور، زمان ظهور، شرايط ظهور، و چگونگي تحقق ظهور بررسي و تجزيه و تحليل شده است.
۵. جهان پس از ظهور: در اين بخش تلاش شده است تصويري همه جانبه از تحولات سياسي، فرهنگي و اقتصادي عصر ظهور و تغييرهايي كه در اين عصر در حيات فردي و اجتماعي انسانها رخ ميدهد، ترسيم شود.
۶. بايستهها و آسيبهاي مهدي باوري: در اين بخش، با تبيين مهم ترين بايدها و نبايدهاي تبليغ و ترويج فرهنگ انتظار و تعيين راه كارهايي براي نهادينه سازي و گسترش هرچه بيشتر اين گونه فعاليت ها، برخي از آسيبها و آفتهايي كه فعاليتهاي تبليغي، ترويجي، آموزشي، پژوهشي و رسانه اي در حوزه مهدويت را تهديد ميكنند، بررسي شده است.
۷. جلوههاي انتظار: در آغاز اين بخش، برخي روزها و ماههاي سال كه انتظار در آنها جلوه و درخشش بيشتري دارد، همچون نيمه شعبان و ماه مبارك رمضان، يادآوري و اعمال و ادعيه خاص اين ايام بيان شده است. در ادامه، برخي مقالههايي كه نگارنده به مناسبتهاي مختلفي چون ميلاد امام رضا عليه السلام و سال اتحاد ملي و انسجام اسلامي نگاشته، براي استفاده همه علاقه مندان ارائه شده است.
گفتني است در پايان اين كتاب براي استفاده بيشتر كساني كه در پي تبليغ و ترويج فرهنگ مهدويت و انتظار در جامعه هستند، «منشور راهبردي فرهنگ مهدويت» و «موضوعهايي براي پژوهش» به عنوان پيوست آمده است.
در پايان لازم ميدانم از همه عزيزاني كه در به ثمر نشستن اين اثر نقش بسياري داشتند، به ويژه همسر ارجمندم كه با بردباري و همراهي صميمانه خود، آرامش خاطر لازم را براي تدوين اين اثر به وجود آورد و عزيزانم در «مؤسسه فرهنگي موعود» و «مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما» كه با حمايتهاي بي دريغ خود امكان انتشار اين كتاب را فراهم آوردند، سپاس گزاري و براي همه آنها آرزوي موفقيت روزافزون كنم.
با اميد به آنكه اين اثر مورد رضايت مولايمان، حضرت صاحب الامر – ارواحنا له الفداء – و مقبول طبع همه منتظران و دوستداران آن حضرت قرار گيرد.
ابراهيم شفيعي سروستاني
[معرفت امام زمان علیه السلام و تکلیف منتظران – جلد ۱، صفحه ۱۴]